Monday, June 6, 2011

minyak masak sebabkan kanser???

hi semua..
baru2 ni aku de dengar mengenai satu perkara ni..yang belom tentu kesahihan nye.atau aku je yang belom tau tapi korang semua da tau..hehe.minyak masak boleh menyebabkan beberapa penyakit,salah satu nye ialah kanser.tapi bukan bermakna bila korang guna minyak masak teros dapat penyakit tau.yang aku dengar la kan,korang tak boley guna minyak masak tu berulang kali.contohnya bila korang nak goreng ikan kan..minyak yang tinggal lepas goreng ikan tu korang simpan dalam bekas pastu korang tutup elok2.sebabnya mesti korang sayang nak buang minyak tu kan.taknak membazir katanya.ha itulah yang bahayanya dan boley buat penyakit,once korang da guna minyak masak tu korang da tak leh guna balik minyak tu untuk masak sesuatu yang lain.macam tu la yang aku dengar.kalau aku tak betol n salah korang tolong kasi tau benda yang betol ok.tak salah share information bersama.ye tak???huhu..mak aku pon dulu2 macam tu la,bila da masak tu mesti sayang nak buang minyak yang lebey tu.pastu simpan..ha bila da tau sal minyak masak leh wat kanser dan2 je pas guna minyak masak tu teros je buang..hehe.ok u olsss..jgn lupa share info yang tepat dengan i tau..aku pon nak google2 gak kesahihan tentang perkara ni..fakta ke autaaa semata-mata.check it out!!
Kalau suka sila like pelisss. Terima Kasih! ^_^v

4 comments:

aiDa a$h said...

it's true.. lg2 klau letak dlm bekas plastic. tp bkn cancer je..mcm2 lg disease it can cause. mmg xbaek utk ksehatan la kesimpulannya :P

Nor Shafiqah Rahim said...

owh,fakta la ni ek..ok ok da tak nak gne myk msk byk byk kali.huhu

Nur Atiqah Ramli said...

charcinogenic... ak da lupa eja.. hahaha mmg bole.. tp olive oil lg mslh.. lect food ak ckp olive oil hanya bagus tok light cooking mcm buat salad tu.. tp kalo haevy cooking yg guna high heat lagi contribute pada penyakit...

Nor Shafiqah Rahim said...

ok..thnx for da info tika.huhu

Hak Cipta Terpelihara Milik Pka Rahim!