Monday, July 30, 2012

Nikmatnya makanan seorang ibu :)


Assalamualaikum.

Dalam entry yang lepas aku ada bagitau aku jadi homesick telebih sikit time bulan puasa ni.. so sepanjang tiga minggu berturut-turut aku balik kampung. huhu.. teringat-ingat je mak ayah adik-adik.. padahal kampung takde la jauh sangat. heheee :) perjalanan tak sampai satu jam ponggg...

tapi tak kira nak balik jugak.. tambah-tambah ayah tak bape sehat. lagi la rasa nak pulang ke rumah membuak-buak.. bila ayah tak sihat takde sape la yang nak ambik aku bawak balik kampung.. nasib baik ade adik yang baik hati nak tolong hantarkan.. walaupon adik balik kerja dah malam sanggup tunggu okehhh asalkan dapat balik umah mak ayah.

dah balik kampung.. time berbuka paling best la kannn.... sebab dapat makan air tangan ibu.. sedapppp..! makan tak hingat dunia. haha..! mak kalau anak-anak balik lagi la nak masak bebanyak kannn... jom tengok apa yang mak aku masak  nakkk..??

aku ada share gambar ni kat facebook.. ada kawan pasan lapik laok paok tu guna ketas surat kabar je.. dia cakap sambil buka boleh baca surat khabar.. haha..!! sengal betol kaann dia.. mak aku lapik sebab tak nak bagi meja kotor.. meja ada alas kain tapi takde alas plastik.. tu takot meja kotor.. mak da bape kali pesan suh beli alas plastik tu tapi aku lupa aje... adoi.. lepas ni nak pegi beli laaaa... :))




ini juadah semalam.. mak bakar ikan.. ikan ape tak pasti. tau makan je.. haha.. ada ikan mesti ada sambal kicap.. memang dah jadi febret keluarga kitorang ikan bakar ni.. lepas tu yang merah-merah tu sambal sotong.. alhamdulillah setiap kali aku balik mesti menu  berbeza-beza.. seronok nya dapat mak pandai masak. hehe.. tapi kann.. kesian kan anak-anak aku nanti sebab dapat mak macam aku.. tak pandai masak.. haha..!! sayur pon wajib ada.. aku penggemar tegar sayur.. takde sayur tak masyukkkk sangat nanti.. ;)) haaa yang ni ada lagi satu febret.. tapi febret aku ngan mak aku jelaaa... pecal.. ada tak yang tak tau pecal tu ape...?? nanti tanya la sesape yang tau yee... huhu.. kalau makan pecal ni selalu je berebut-rebut ngan mak aku sape nak abeskan... tak cukup..! then ada juga ulam yang hijau tu.. daun ape ekkk..?? daun salad kott.. haha..! aku ni memang tau makan je kengkawannn ... heheeee ;))

eh ari ni isnin ek..?? pesal rasa nak balik umah dah ni.. adoi.. tak sabar nak tunggu menu seterusnya dari mak.. memang tak rugi mak masak kalau dapat anak cam aku nehh... hahahaaa..!!


p/s : mak korang suka masak ape..??? :)



Kalau suka sila like pelisss. Terima Kasih! ^_^v

17 comments:

maszull said...

assalamualaikum pka...lain kali kena juga belajar masak ngan mak tu senang nanti bila dah kawin n dah ada anak ...:)

Pka Rahim said...

maszull : hehe. betol tu mama. pka kena belajar masak dengan mak ni. huhu ;))

betty said...

blajar la masak.. rugi.. pka pon dah besar.. nilai sorg perempuan bukan sahaja dari tinggi nya ilmu,, tp mesti berilmu and pandai ke dapur.. nati blajar ea..

Pka Rahim said...

betty : mmg plan nak belajar pon. insyaAllah :))

Belladeone said...

wah..memang sedap la..style kampung saya suka,tapi yg ni nampak moden sikit sebab siapa ada salad... =)
x silap ikan cencaru kan tu..

Cik Rongoks said...

masakan mak memang yang terbaik ! ^^

Pka Rahim said...

belladeone : salad bg cantik je. hehe. ikan cencaru ek.. yela kot. haha ;))

cik rongoks : mmg semua anak2 suka masakan mak dorang :))

miss Fyqa said...

ikan bakar mmg sedap, dh lama x makan. ehee

Pka Rahim said...

Miss fyqa : sedapppp.. nnt buat la ikan bakar. Huhu :))

fizafantagirO said...

Masakan ibu memang terbaik kan :)

Pka Rahim said...

fizafantagiro : ye betol.. paling terbaik :))

ayut said...

sdap ye..mmg sgt best klu blik kg then mak ada..msak mmg terbaik lah.tak kesahla msak ap pon :)

Pka Rahim said...

ayut : haaa.. tau takpe. hehe ;))

Pecinta pink^^ said...

masakan ibu world class..tiada galang gantinya:)

Pka Rahim said...

pecinta pink : semestinya..! huhu ;))

Sue PeLik said...

masak ayam!! act, saya pin homescik teruk gak masa belaja u dulu weeeeeeee

Pka Rahim said...

sue pelik : time belajar tak sgt. huhu ;))

Hak Cipta Terpelihara Milik Pka Rahim!