Wednesday, May 2, 2012

Penasihat Kewangan pelisss :(

Assalamualaikum.

sesungguhnya aku seorang insan yang sangat lemah dalam mengawal nafsu untuk membeli-belah.. tak kira la shopping on the spot atau pon shopping online.. :(

serius aku tak dapat nak control cara aku berbelanja.. aku perlukan seseorang yang boleh ajarkan aku cara untuk berbelanja dengan berhemat.. kalau boleh aku nak formula yang macam matematik tu.. ada tak..?? sebab bagi aku senang sikit nak kira-kira banyak mana aku kena belanja dan banyak mana aku boleh simpan.. 

ramai jugak yang nasihatkan aku... ko simpan banyak ni.. ko shopping banyak tu je tauuu.. haha. semua tu umpama masuk telinga kanan.. keluar telinga kiri.. kalau termasuk pon.., sekejap je lekat dalam kepala hotak aku.. bila aku nampak wedgess ke handbags ke.. nafsu aku kembali datang membuak-buak.. ha..!! camne tu korang..??



SUMBER : Google

 pelisss... tolong aku. ada apa-apa pandangan atau pon pendapat sila kongsi-kongsi okehh.. :)


p/s : esok nak pi mam steamboat.. yeahhh..!! 



Kalau suka sila like pelisss. Terima Kasih! ^_^v

8 comments:

Dieyna said...

takleh nak nasihat sebab akak pun agak boros berbelanja hahaha

Pka Rahim said...

dieyna : kita geng la kak.. :)

BrightEye said...

Assalamualaikum,

Pka boleh belanja bila perlu je.. Mcm BE akan list down yg mana penting sgt nak byr (yg hutang kereta, rumah etc). Duit baki tu klau nak beli brg mcm baju, bag etc think wisely.. ask urself is it worth it to buy because u have plenty at home..

u can even take a few money and put it into ur saving account and u may use it just for an emergency..

i know its tough to stop our habit as a Shopaholic but it can work out slowly..(^_^)

Pka Rahim said...

brighteye : thank u so much BE. insyaAllah pka try okehh.. mmg nak sgt ada saving yg byk. hehe :)

CINTA UNTUK KITA said...

ikut formula ni..

DUIT/GAJI - SIMPAN = BELANJA

Jgn ikut formula ni..

DUIT/GAJI - BELANJA = SIMPAN

hope fhm.. :)

Pka Rahim said...

cinta untuk kita : kita paham awak.. terima kasih :)

Cik Nur said...

nur pun nak gak penasihat..hihihi

Pka Rahim said...

cik nur : jom la kita pi cari sama2. huhu :)

Hak Cipta Terpelihara Milik Pka Rahim!